Hvordan få en rikelig tomatavling?

Er du tomatdyrker? Da regner vi med at du selvsagt ønsker å få mest mulig frukter ut av plantene dine. Det finnes ingen tryllestav for å få masse tomater, plantene krever rett og slett bare litt ekstra pleie fra gartnern (deg). Tomatplanter liker næring, lys og omsorg.

Tips 1: Rist på planten

Tomatplanter er egentlig selvpollinerende. Det betyr at det dannes tomater fra blomstene uten at du egentlig trenger å gjøre noe som helst. Men et lurt tips er å riste (med hånden) på stengelen når det har dannet seg blomster. Gjør dette hver gang du er i drivhuset. Da hjelper du til med bestøvningen, og du får en rikere avling.

Se video under:

Tips 2: Knip tyvene (sideskudd):

Fjern de såkalte tyvene, det gjør underverker! Årsaken til at vi fjerner sideskudd er fordi disse rett og slett stjeler energi fra planten og fokuset blir masse bladverk istedenfor en god avling med tomater.

NB! Busktomater skal som regel ikke tyves. Det står som bakpå alle frøpakkene om planten skal tyves eller ikke.

TIPS: En tyv kan faktisk settes i jorden så slår den røtter om du vanner godt. Da har du plutselig enda en ny tomatplante!
Riv forsiktig av hele tyven
Tips 3: Masse vann og gjødsel

Tomatplanter er rett og slett som noen primadonnaer som virkelig trenger stell og tid. Plukk av dårlige blader, fjern rusk/rask, og gi dem mye «mat og drikke»…. da mener vi gjødsel og vann. Hønsegjødsel og kalk en gang i uken. Enkelt og greit!

Sørg for at du vanner regelmessig og jevnt gjennom hele sesongen. Ujevn vanning kan svekke planten og dermed gi ulike sykdommer eller råte.

Tips 4: (Det hemmelige) Epsomsalt:

Et annet relativt skjult triks er Epsomsalt! Blir bladene på tomatplantene dine lyse grønne eller litt gule i fargen? Ta en t-skje med Epsomsalt og strø utover jorden rundt plantestilken. Vann godt med vannkanne. I tillegg vil planten øke rotproduksjon og blir dermed totalt sett mye sterkere. Eventuelt kan man blande en t-skje epsomsalt med en liter vann og spraye direkte på bladene.

Lykke til med tomatdyrkingen!

Av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar