Dyrk blomkarse – en medisinplante!

Blomkarse er en ettårig urt som mange elsker å dyrke som prydplante i hagen. Den farger opp med oransje, rød eller gule blomster. Når de først får satt fart så kan de vokse seg enormt store. Planten er ikke kravstor og dermed heller ikke avhengig av særlig næringsrik jord. Den trives hvor som helst i hagen og kan gjerne vokse mellom grønnsaker.

Hele planten er spiselig:

I tillegg er denne veksten ypperlig til å spises: Bladene, blomstene, blomsterknoppene og nektarsporene på blomkarseblomstene kan spises rå. Perfekt i salater, som te, eller matlaging da den setter en litt skarp smak, noe liknende pepper. Tar du frø fra planten kan du male disse om til pulver og bruke det som en peppererstatning – men ikke glem å beholde noen frø til neste års avling!

Ikke bare mennesker nyter godt av blomkarse, bier/humler tiltrekkes også til hagen og med å dyrke blomkarse bidrar du også til å redde biene.

Historie og effekt:

Det var i 1580 at blomkarse for første gang ble innført fra Sør-Amerika til Europa. I starten ble denne planten kun dyrket som pryd, men senere ble det påvist flere helse-effekter med plantene.

Alle delene av urten har antibiotisk virkinger i seg. Den kan først og fremst brukes som middel mot infeksjoner. Drikker du blomkarse-te øker du immunforsvarets evne å motstå bakterieinfeksjoner. Og på grunn av det høye innholdet av svovel så virker den også arrdempende på sår.

Konklusjon…..? Dyrk blomkarse neste år!

Av Spiselighage

Dennis (24 år) - Kjøkkenhage Dyrker egen økologisk kjøkkenhage i Stavanger med grønnsaker, bær og frukt. I min hage kan man spise nærmest alt! 🥦🥕🍆🍓🍅🥔🌽🌶

Legg inn en kommentar